Ai fost contactat de o firmă care-ți propune câștiguri fabuloase din investiții financiare? Sigur este ceva în neregulă. La ce trebuie să fii atent pentru a nu rămâne fără bani!

de: Alexandru Puiu
19 12. 2022

Perioada Sărbătorilor înseamnă printre altele cadouri, vacanțe și răsfăț. Cine nu-și dorește să aibă la dispoziție bani mulți pentru a face daruri celor apropiați sau pentru a pleca în concediul mult visat într-o destinație exotică? Atenție! Pe acest aspect mizează și brokerii-fantomă care promit profituri substanțiale, obținute într-un timp foarte scurt, care nu-i așa ar putea să vă îndeplinească visele.  Aveți grijă însă, de cele mai multe ori, aceste „cadouri” sunt otrăvite. Așa zișii brokeri sau consultanți de investiții nu fac altceva decât să vă păcălească și să vă lase, în final, cu buzunarele goale!

Îți oferim în cele ce urmează niște sfaturi de care ar fi bine să ții cont, atunci când primești un apel, iar la capătul celălalt al firului o voce necunoscută îți propune „afacerea vieții”.

Așadar, dacă cineva te apelează sau îți scrie un email fără ca tu să fi solicitat acest lucru și-ți face o ofertă de nerefuzat pentru a-ți multiplica banii, trebuie să fii atent! Ceva poate fi în neregulă, mai ales dacă  persoana care te sună îți promite profituri mari și te asigură că riscurile sunt mici.

Fii foarte atent dacă ți se solicită să-ți instalezi pe telefon sau pe laptop o aplicație de crypto exchange sau dacă-ți se propune să folosești pe dispozitivele tale o aplicație care necesită, pentru a fi instalată, dezinstalarea firewall-ului (aplicație de protecție) pe care tu îl ai deja instalat. Efectele pot fi devastatoare pentru economiile tale.

De asemenea, ai mare grijă cui îți încredințezi banii, mai ales dacă detaliile de contact pe care ți le furnizează așa-zisul broker sunt doar niște numere de telefon mobil sau o adresă de căsuță poștală sau dacă investițiile sunt condiționate de existența unei aplicații informatice care are ca scop „îmbunătățirea activității de tranzacționare”.

Plata doar prin intermediul monedelor virtuale, condiționarea retragerii fondurilor de o anumită dată sau de o anumită plată, „tranzacționarea” fără permisiune pe contul pe care ți l-ai creat reprezintă tot atâtea semnale de alarmă pe care trebuie să le iei în calcul.

Dacă cel care sună este foarte insistent și te forțează să iei o decizie rapidă sau dacă pune presiune constantă prin apeluri telefonice, mesaje și e-mailuri repetate, dublate de solicitări insistente de a adăuga noi fonduri în cont, eventual pentru a „ajuta la recuperarea pierderilor” prin tranzacții viitoare, prezentate ca fiind câștiguri sigure, trebuie să te avertizeze că persoana în cauză vrea să te păcălească și să te lase fără bani.

Totodată, orice propunere care înseamnă dublarea sau creșterea depunerii inițiale prin bonusuri, urmată de refuzul de a onora orice fel de retragere a fondurilor este un alt semnal de alarmă, la fel cum este și oferirea unor servicii de recuperare a fondurilor, care, din păcate, sunt doar o altă formă de înșelăciune, pusă adesea în practică de aceeași entitate neautorizată care a fraudat de la bun început banii pe care i-ai investit.

Prin urmare, fii atent la propunerile de investiții pe care le primești, documentează-te temeinic și tranzacționează doar prin firme autorizate! Le poți găsi la un click distanță, pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară – AICI.